Co je to nomofobie a jak na ní?

Mobilní chytré telefony, mobilní internet, Facebook, WhatsApp, Viber, Instagram, Twitter a mnohé další jsou již běžnou součástí našich životů. Umožňují nám být v kontaktu s druhými, sdílet naše názory, pohledy na svět a komunikovat. Zní to skvěle, vzdálenosti mezi námi se zkracují….

Ale běda nám, jestli k telefonu a jeho funkcím nemáme přístup okamžitě a teď hned. Co když nám dojde baterie zrovna, když jsme uprostřed počítání nových pozitivních reakcí na naší fotku. Dovolená u moře bez wi-fi není úplně plnohodnotná dovolená, co si budeme povídat, že? Kolik nabíječek na telefony a tablety vlastně člověk potřebuje? Jednu doma, jednu v práci, v autě a samozřejmě jednu cestovní. Pokud něco z toho zažíváte, možná se u vás projevují už první příznaky nomofobie (z anglického nomophobia – NO MObile PHOne foBIA – fobie z toho nemít mobilní telefon).

Výzkumy ukazují, že nomofobie by mohla být poměrně rozsáhlým fenoménem, který zasahuje všechny věkové skupiny a kritéria, která stále nejsou ještě ustanovená, splňují desítky procent lidí v populaci. Projevy nomofobie jsou velmi blízké projevům jakékoliv jiné závislosti včetně fyzických i psychických projevů. Potřeba mít telefon pokud možno neustále u sebe a reagovat na každý nový podnět, který z něj přichází, přináší zejména nesoustředěnost a neschopnost koncentrovat se na jeden úkol, jednu myšlenku. To se pak přenáší do dalších oblastí života, jako je studium nebo pracovní výkon. Dalším nebezpečným aspektem pak je psaní zpráv při řízení. Ale ani chodci nejsou v bezpečí, pokud je displej telefonu přivábí natolik, že nevěnují pozornost okolí a situaci kolem sebe.

Pokud je pro vás představa, že mobilní telefon nemáte po ruce nebo je omezen v některých funkcích (internet, signál, slabá baterie), znepokojující nebo se vám dokonce z toho dělá nevolno, začínáte panikařit a máte podobně nepříjemné pocity, možná už je nomofobie i vaším případem. Přinášíme vám pár rad, jak závislost na telefonu omezit:

  • Vypněte všechny notifikace na aplikacích nebo využívejte nastavení jednotlivých aplikací k tomu, abyste to byli vy, kdo rozhoduje o tom, kdy a co si přečtete.
  • Zapínejte datové připojení jen tehdy, když je opravdu potřebujete. Příjemným vedlejším efektem je, že vám baterie vydrží výrazně déle.
  • Používejte i alternativní (analogové) zdroje – autoatlasy, plány měst, knihy apod.
  • Stanovte si chvíle, které budete trávit bez technologií po ruce – např. zákaz technologií v ložnici před spaním a během spánku.
  • Pokud se potřebujete soustředit na nějakou práci, odstraňte telefon ze svého zorného pole nebo jej otočte displejem dolů tak, abyste na displej neviděli.