Technostres jako civilizační jev

Rychlý, až raketový, rozvoj technologií nebo jejich dostupnost se dostává do hledáčku nejen psychologického výzkumu, ale i do klinické praxe. Domácí technologie, jako jsou chytré telefony, tablety, chytré domácnosti, chytré televize, ale i navigace, postupně pronikají do našich životů. Jejich využívání přináší zcela nové výzvy, které ještě před pár lety, natož před desetiletími, neexistovaly. Provázání našich životů s technologiemi pak nutně, krom nesporných výhod, a že jich není málo, přináší i odvrácenou stranu, která se projevuje stresem technologiemi způsobenými - technostres.

Stres mohou přinášet už samotné nároky na zvládnutí ovládání těchto zařízení – nové aplikace a jejich efektivní využívání mohou přinést obavy z toho, zda ještě zvládneme všechny novinky vstřebat a adaptovat se na ně. Pokud jste generace, která si pamatuje ještě telefony s ciferníkem a vytáčením telefonního čísla, určitě vidíte v chytrém telefonu náročnější výzvu, než generace, která se už s chytrým telefonem „narodila“ v ruce.

Nepopiratelným zdrojem stresu pak je zároveň největší výhoda mobilních telefonů – dostupnost kdekoliv, kdykoliv. Možná si říkáte, co na této výhodě může být stresující. Zkuste se zamyslet, kolikrát jste za poslední týden zažili situaci, kdy jste někomu něco napsali nebo se ho snažili zastihnout voláním, ale odpověď, navzdory informaci o doručení a přečtení, nebo zvednutí hovoru nepřišlo. Opravdu jste si řekli jen tak: „No jo, nemá čas, to je v pohodě.“

V pracovní oblasti pak chytré technologie zamlžují hranici mezi pracovním časem a časem osobním. Díky internetu a e-mailům, které můžeme číst sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně, se nám může práce dostat do osobního života velice rychle, a ono není snadné nereagovat na e-mail nadřízeného, který jste obdrželi v půl jedné ráno.

Co s tím můžeme dělat, aby nás stres spojený s využíváním technologií nepřeválcoval? Zde je několik rad, které mohou být pro boj s technostresem užitečné:

  • Soustřeďte se na pozitivní aspekty technologií – obvykle zjednodušují život, šetří čas apod.
  • Využívejte technologie tehdy, kdy je opravdu potřebujete – někdy důvěřujeme navigaci víc, než cedulím u cesty.
  • Využívejte aplikace tak, abyste mohli sami určovat momenty, kdy se jim chcete a potřebujete věnovat – čtěte poštu vždy jednou za čas (například jednou za hodinu), abyste měli možnost se věnovat i nějaké soustředěné/koncepční práci, případně si nastavte služby tak, aby se vám emaily aktualizovaly jednou za hodinu.
  • Používejte i alternativní (analogové) zdroje – autoatlasy, plány měst, knihy apod.
  • Stanovte si chvíle, které budete trávit bez technologií po ruce – např. zákaz technologií v ložnici před spaním a během spánku.